. Sárosdi Blog | Családi összefogás - Rólunk írták
HU EN DE
  • sárosdi blog
2018. március. 19. 12:00
Családi összefogás - Rólunk írták Szabó Berni írása

FORRÁS: http://palackbuke.hu/csaladi-osszefogas/

Családi összefogás
március 11, 2018 szaboberni

Kis családi vállalkozás Sárosdiéké, ahol mindenki kiveszi a részét a munkából. Egy komoly és szép örökséget visznek tovább, egy édesapa álma válik valóra fia és menye által. 3 év telt el Sárosdi Ferenc borász halála óta, az ő örökségét építi tovább Róbert és felesége, Judit. Az elmúlt években számtalan komoly fejlesztésre is sor került, bővítették a feldolgozót és a vendégházakat, napelemeket szereltek fel az épületekre, fejlesztették a gépesítést, palacktároló építettek, valamint megnyitották a borház feletti teraszt.

Mindez persze nem menne összefogás és megfelelő munkamegosztás nélkül. Róbert a szőlő- és pincemunkákat látja el, melyekbe tulajdonképpen belenőtt édesapja révén, míg Judit  a vendéglátást, a borászat marketing feladatait és az értékesítést végzi. Mindehhez a megfelelő hátteret Judit szülei és Róbert édesanyja teremti meg. Persze a legifjabb generáció is jelen van már a pincészet életében. A 13 éves Réka édesanyjának, a 11 éves Ákos pedig édesapjának segít be alkalomadtán. Hogy a kedv pedig ilyen fiatalon is meglegyen, egy-egy bor viseli a gyermekek nevét. Rékáról egy rozé lett elnevezve, míg Ákos bora, egy 2015-ös cabernet alapú házasítás tartályban várja, hogy palackba kerülhessen.

De kanyarodjunk vissza egy kicsit a kezdetekhez. 1992-et írunk, amikor Sárosdi Ferenc és felesége 800 négyszögöl szőlővel elindul a magánborászat felé vezető úton, hogy az addig csak hobbiként végzett szőlőművelés végre főállásként működő vállalkozás legyen.

A zweigeltből és kékfrankosból készített kezdeti 1500-3000 palack bor mára 100-150 ezerre duzzadt, a terület pedig 20 hektárra nőtt, amely több, nagyobb táblában terül el a Szekszárdi borvidéken. Leányváron chardonnay, rizlingszilváni, pinot noir és kékfrankos, az Előhegyen merlot, a Virág-hegyen (régi nevén Tóth-völgyben) cabernet franc, a Strázsahegyen pedig cabernet sauvignon és kékfrankos terem.

A szortimentet főképp vörös fajtaborok – pinot noir, cabernet franc, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon -, egy kékfrankos-merlot házasítású rozé, valamint egy chardonnay-t és rizlingszilvánit tartalmazó fehér cuvée alkotják. Kiemelendő a tavaly debütált 2012-es évjáratú bikavérük, amely az első Bikavér Borongoló rendezvény tagságára is predesztinálta a pincét.  

A borok egyik fele palackos tételként, másik fele pedig – köztük a rozé, a fehér, valamint a kékfrankos nagy része –  folyóborként kerül értékesítésre. Nehéz is a környéken olyan vendéglátóegységet találni, ahol ne találkozna az ember Sárosdi borral.

Az elismerések pedig szépen érkeznek. Ha csak az elmúlt évet nézzük, a 2013-as Cabernet Sauvignon-uk a Borvidéki borversenyen, szintén 2013-as Merlot-juk a Takarékszövetkezeti Borversenyen arany minősítést szerzett, míg utóbbi borukól a 2012-es Magyarország csúcsbora lett. Ennek ellenére Juditék azt vallják, hogy bár az országos versenyek nagyobb hírnevet hoznak, mégiscsak helyben szebb és itt kell nyerni, hiszen ha valaki Szekszárdon, az azonos feltételekkel induló pincészetek erős mezőnyében nyerni tud, az nagy elismerés.

Nemrégiben részt vettek a “Szeretek gazda lenni, és az is szeretnék maradni” projektben, mely művészeti eszközök segítségével kutatja a magyar vidék és a mezőgazdaság dolgozóinak helyzetét, és amelybe rajtuk kívül egy dinnyetermesztőt és egy libatenyésztőt választottak ki. Az Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor által indított kezdeményezés lényege, hogy a három gazdával egy-hetet együtt töltöttek, a német alkotó ezalatt egy-egy tájképet festett nekik a gazdaságukról, miközben egy kisfilmet forgattak a mindennapos munkájukról és életükről. A kezdeményezés a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP projektjének részeként valósult meg, amely a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatja.

Ami pedig a hosszabb távú jövőképet és terveket illeti, az elsődleges feladatok között szerepel a megművelt területeiken a tőkepótlás, a globális munkaerőhiány miatt pedig a gépesítés további fejlesztése. A vendégházaiknál is egyre többször jelentkezik a férőhely probléma. Bár a két épületben 30 főt tudnak elszállásolni, a rengeteg turista miatt szinte állandó a telt ház, így előbb-utóbb esedékes lesz a bővítés ezen a területen is.

A cikk eredetileg a Pécsi Borozó X. évfolyam 4. számában jelent meg.

Fotók: Wineography
 

www.sarosdipince.hu | Copyright © 2024 all rights reserved | Home | Contact | Impressum | Adatvédelmi nyilatkozat | Our Partners | VÁROSI PROGRAMOK